Šķiedrvielas ir nepārstrādājamas augu produktu daļas, tās satur dārzeņi, augļi, graudi, pupas un citi pākšaugi. Tas ir ogļhidrātu veids, kas palīdz saglabāt mūsu gremošanas sistēmas veselību. Šķiedrvielas nodrošina pienācīgu gremošanas sistēmas darbību un regulāru vēdera izeju. Šķiedrvielas palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu un veicina zarnu trakta darbību (piemēram, kviešu klijas).
Kas ir šķīstošās šķiedrvielas? Šķīstošās šķiedrvielas ir tā saukto “komplekso” ogļhidrātu forma (tas nozīmē, ka to sarežģīto molekulāro struktūru mūsu organismam ir grūtāk sašķelt), no kuriem šķidrā veidā veidojas viskozs gēls. Šķīstošās šķiedrvielas lieliski baro baktērijas (tādēļ tās sauc par prebiotikām). Baktērijas, kuras atrodas zarnu traktā, ļoti labi fermentē šķīstošās šķiedrvielas. Zarnu trakta veselība ir vispārējas labsajūtas indikators: tā ir laba zarnu peristaltika (kad ēdiens virzās cauri zarnu traktam) un veselīga zarnu mikroflora. Amorfofalla gumu pulveris ir dabīga prebiotika, kas baro zarnu trakta labās baktērijas.
Glikomannānu iegūst no amorfofalla jeb kartupeļpalmas (Amorphophallus konjac) sakņu gumiem. Šie augi aug siltajā, subtropu-tropu Āzijas austrumu daļā. Lai šos gumus varētu izmantot pārtikā, tos vispirms izkaltē un tad samaļ smalkā pulverī.
Glikomannānu sāka lietot un pētīt, kad tā medicīniskās īpašības tika pirmo reizi aprakstītas ķīniešu izdevumā „The Shennong’s Materia Medica” jau Rietumu Hanu dinastijas valdīšanas laikā. Austrumāzijā cilvēki lieto glikomannāna pulveri jau tūkstošiem gadu gan kā ēdienu, gan kā tautas ārstniecības līdzekli.
Glikomannānu plaši lieto ēdienu, dzērienu un kosmētikas pagatavošanā, jo tam piemīt želējošas īpašības. Pārtikā glikomannāns tiek lietots kā iebiezinātājs vai želējoša viela. Šo pulveri izmanto arī vegāni, lai aizstātu želatīnu un to lieto arī kā sastāvdaļu dažādos vegānu iecienītos ēdienos. Glikomannānu izmanto arī Austrumāzijas virtuvē, no tā gatavo širataki nūdeles.
IEDARBĪBA
TIENS Nutri-Shape Trim kapsulu sastāvdaļām ir sekojoša iedarbība:
– tā kā glikomannāns spēj uzsūkt daudz ūdens un izveidot želeju, tas palīdz radīt kuņģī pilnuma sajūtu pēc maltītes, tāpēc mēs apēdam mazāk, bet sāta sajūta saglabājas ilgāk;
– ņemot vērā to, ka diētas samazina enerģiju, glikomannāns veicina svara zudumu aptaukošanās gadījumos pieaugušajiem (lai iegūtu šādu efektu, trīs reizes dienā jālieto 1 g glikomannāna pirms galvenajām maltītēm, tātad kopā 3 g dienā);
– glikomannāns palēnina holesterīna uzsūkšanos no zarnām, tādā veidā uzturot normālu holesterīna līmeni asinīs;
– cinks veicina normālu ogļhidrātu un taukskābju vielmaiņu.